Tanners Hill

London
–2012
Client: Private
Project status: Completed

Awards

  • RIBA London Regional Awards 2013, Winner
  • RIBA Stephen Lawrence Prize 2013, Shortlisted
  • Architects Journal Retrofit Awards, Heritage 2013, Shortlisted

Restoration of a seventeenth century timber-frame house in Deptford into a home.

This grade II listed building, formerly a bicycle repair shop, is a timber-framed building made using timbers from ship construction at the historic Deptford docks.

Our restoration exposes the elements of the historic structure that are intact, and uses lime plaster and timber joinery as a neutral background.

The house is highly insulated by building an inner studwork frame within the existing timber structure. This allows the preservation of the whole and the revealing of the original fabric at opportune moments.

Downstairs, the rear outbuildings are connected to the house with a new gallery space that wraps around a courtyard. The deep plan is transformed into a series of interconnected internal and external spaces of varying scales and character. Large sliding and hinged doors open into the courtyard and a polished concrete floor unifies the ground.

Structural Engineer

Momentum

Lighting Designer

Mindseye

Contractor

Fullers Builders Ltd

Party Wall Surveyor

Caxtons Chartered Surveyors

Concrete Installation Contractor

Steysons Granolithic

Photographer

David Grandorge

Approved Building Inspector

Assent Building Control

Publications

‘RIBA Stephen Lawrence Prize 2013 ’, in: Architects Journal (12 September 2013) Download PDF

Jay Merrick, ‘Down Deep In Deptford’, in: Jay Merrick, Architects Journal (14 February 2013) Download PDF

Links

http://www.petervonkant.com/

Related projects

Dow Jones Architects
10 Station Parade
Balham High Road
London SW12 9AZ
Find us

T +44 (0) 20 8675 2544
E mail@dowjonesarchitects.com

Follow us on Twitter